Ga naar inhoud
Amish Origins BV

Alles wat u moet weten over droge lippen: oorzaken, gevolgen en tips

Droge lippen zijn een veel voorkomend probleem dat bijna iedereen wel eens heeft ervaren. Hoewel het geen ernstige medische aandoening is, kan het vervelend en ongemakkelijk zijn. Droge lippen ontstaan door vochttekort in de lippen. In dit artikel zullen we de oorzaken van droge lippen bespreken, evenals de behandelingen en preventieve maatregelen die u kunt nemen om ze te voorkomen. 

Mogelijke oorzaken van droge lippen 

Er zijn verschillende oorzaken van droge lippen. We hebben de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet. 

Weersomstandigheden 

Drogen lippen komen het vaakst voor in de herfst of de winter. En daar is een reden voor, de weersomstandigheden. De koude en gure wind zorgt voor verdamping van vocht uit de lippen. Dit veroorzaakt schrale en droge lippen. Niet alleen bij koude en gure lucht kunnen droge lippen ontstaan, ook de felle zon heeft impact op jouw lippen.  

Uitdroging 

Te weinig drinken veroorzaakt uitdroging van uw lichaam, dus ook van uw lippen. Het vochtgehalte neemt af. Zorg er daarom voor dat u genoeg drinkt. Uitdroging kan ook voorkomen wanneer u veel vocht verliest door bijvoorbeeld sporten of overmatig alcoholgebruik. 

Allergieën 

Allergieën kunnen ook een rol spelen bij droge lippen, vooral als u een allergie hebt voor bepaalde cosmetische producten zoals lippenbalsem of lippenstift. 

Medicatiegebruik 

Bepaalde medicijnen kunnen ook droge lippen veroorzaken als bijwerking. Bent u afhankelijk van deze medicijnen? Smeer uw lippen dan regelmatig in met lippenbalsem.  

Daarnaast zijn er nog meer oorzaken die voor droge lippen zorgen. Denk hierbij aan het likken van uw lippen of het roken van sigaretten. 

Beschrijving en symptomen van droge lippen 

Droge lippen worden, zoals eerder aangegeven, veroorzaakt door een tekort of gebrek aan vocht. En dit brengt verschillende symptomen met zich mee. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, gebarsten lippen. Gebarsten lippen zijn dan ook één van de meest voorkomende symptomen van droge lippen. Gebarsten lippen kunnen leiden tot scheuren van de huid op de lippen, dit kan erg pijnlijk aanvoelen en bloedingen als gevolg hebben. De huid op de lippen kan schilferig en ruw aanvoelen en er kunnen kleine velletjes ontstaan. Dit veroorzaakt vaak ongemak, het ziet er niet altijd even aantrekkelijk uit en u probeert de velletjes eraf te trekken wat ook weer bloedingen kan veroorzaken. Bovenstaande symptomen resulteren vaak in pijnlijke lippen. De huid raakt namelijk geïrriteerd waardoor er pijn en een branderig gevoel ontstaat.  

De Risico’s van (het niet behandelen van) droge lippen 

Laten we vooropstellen dat het hebben van droge lippen an sich al vervelend genoeg is, laat staan de gevolgen van droge liggen wanneer uw jouw lippen niet op de juiste manier verzorgd. Het niet behandelen van droge lippen brengt verschillende risico’s met zich mee. Om te beginnen kan het leiden tot infecties. Door de gebarsten lippen kunnen bacteriën en virussen zich eenvoudig verspreiden, en dat wilt u niet. Een risico wat minder ernstig is, maar wel erg vervelend kan zijn, zijn kleine littekens. Deze littekens worden voornamelijk veroorzaakt door barsten of scheuren of door velletjes die u van uw lippen aftrekt. Hierdoor ontstaan bloedingen en deze bloedingen kunnen resulteren in littekens. Het is belangrijk om droge lippen op tijd te behandelen, omdat het anders kan leiden tot chronische problemen zoals chronisch droge lippen of lippen eczeem. 

Tips om droge lippen te voorkomen 

Heeft u vaak last van droge lippen? En wilt u dit voortaan voorkomen? Lees dan de volgende tips, want voorkomen is beter dan gekozen! 

  1. Hydratatie: drink voldoende water en gebruik de juiste lippenbalsem. Lippenbalsem hydrateert de lippen, bevat geen schadelijke stoffen en helpt de natuurlijke beschermlaag te herstellen.

  2. Zonbescherming: bescherm u lippen tegen de zon door lippenbalsem te gebruiken met SPF. Deze lippenbalsem beschermt de huid van uw lippen tegen UVA en UVB-straling. Naast het gebruiken van lippenbalsem is het ook verstandig om een hoed of pet te dragen tegen de bescherming van de zon.  

  3. Voeding: voeding is natuurlijk niet alleen belangrijk voor uw lippen, maar voor u hele lichaam. Zorg ervoor dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die bijdragen aan een gezonde huid.  

  4. Vochtigheidsgraad: zorg thuis voor een hoge luchtvochtigheid, dit zorgt voor gehydrateerde lippen en een gehydrateerde huid. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor het tegenovergestelde. 

  5. Niet aan uw lippen likken: wanneer we merken dat we droge lippen beginnen te krijgen, gaan we vaak aan onze lippen likken om de lippen vochtiger te maken. Echter, heeft dit het tegenovergestelde effect. Vaak worden uw lippen op den duur alleen maar droger en worden uw droge lippen erger. 

Het gebruik van lippenbalsem 

We hebben het al genoemd bij tips om droge lippen te voorkomen, het gebruik van lippenbalsem. Belangrijk hierbij is dat u gebruikt maakt van de juiste lippenbalsem, eentje zonder parfum en geurstoffen. Deze ingrediënten voegen niets toe aan de lippenbalsem, sterker nog, het kan de lippen zelfs beschadigen. De lippenbalsem van Amish Origins® is een voorbeeld van een gezonde lippenbalsem. Deze lippenbalsem is gemaakt om uw lippen zowel te verzorgen als te beschermen. Het is eenvoudig aan te brengen op uw huid, bevat SPF15 en geeft direct een aangenaam gevoel 

Lip Doc geneest kwetsbare, gevoelige, gebarsten en gesprongen lippen door een medicinale lippenbalsemmix, gebaseerd op traditionele gebruiken. Lip Doc geeft directe verlichting én bescherming, door een unieke mix van essentiële oliën en SPF15-zonnebrandcrème. 

Amish Origins Lip Doc®
3,95

Bij gesprongen en droge lippen is Amish Origins Lip Doc® dé oplossing. Het verzacht direct uw lippen. Perfect voor iedereen die vaak buiten is. En dankzij SPF15 zijn uw lippen zowel op het strand als tijdens wintersport beschermt tegen de zon.

Bekijk product

Is lippenbalsem verslavend? 

Vele mensen vragen zich af of lippenbalsem verslavend is. Om hier gelijk een antwoord op te geven, nee. Lippenbalsem is in principe niet verslavend. Echter, kunnen lippen wel afhankelijk worden van lippenbalsem, maar juist dan moet u geen lippenbalsem gebruiken. Uw lippen worden afhankelijk van de lippenbalsem omdat u continue smeert waardoor de lippen droger en droger worden. Hierdoor raakt u in een vicieuze cirkel en blijft u lippenbalsem smeren. 

Lippenbalsem is dus zeker een goed middel tegen droge lippen, als u maar de juiste lippenbalsem gebruikt en niet te vaak. Ervaart u klachten door droge lippen en helpen geen één van bovenstaande tips? Neem dan contact op met de huisarts.