Ga naar inhoud
Amish Origins BV

De relatie tussen slaaptekort en rusteloze benen (RLS)

slaaptekort-rusteloze-benen

Rusteloze benen (of restless legs, RLS) kunnen uw nachtrust behoorlijk in de weg zitten, met allemaal vervelende gevolgen. Overdag bent u vermoeid, heeft u concentratieproblemen en kan u niet lang stilzitten. En dat kan dan weer voor problemen zorgen op uw werk, in uw sociale leven en soms ook in uw relatie. Helemaal weg gaat het waarschijnlijk nooit, maar wat nu als u uw klachten zou kunnen verminderen?

Wat zijn restless legs?

Eerst even beginnen bij het begin. Bij het restless legs syndrome heeft u vaak last van een vervelend jeukend, kriebelend of rusteloos gevoel in uw benen. Dit komt met name voor tijdens perioden van rust, zoals avonden en nachten. Wanneer u in bed ligt dus. Veel mensen met RLS vinden het moeilijk om in slaap te vallen of in slaap te blijven.

De mensen die het hebben, omschrijven het als een haast onweerstaanbare drang om uw benen te bewegen. Beweegt u ze, dan nemen de klachten even af. Stopt u met bewegen, dan neemt het vervelende gevoel vaak direct weer toe.

Wat is de oorzaak van restless legs?

Een duidelijke oorzaak van rusteloze benen is niet precies bekend. Sommige mensen hebben het geërfd van hun ouders of grootouders. Ook een stoornis in de ijzerstofwisseling of dopamine-stofwisseling kan meespelen. Dopamine is een stof die belangrijk is bij de uitwisseling van signalen tussen zenuwcellen. Bij restless legs geven die zenuwcellen verkeerde signalen door aan uw brein, waardoor het rusteloze gevoel ontstaat.

Ook een zwangerschap, bepaalde medicijnen of lichamelijke klachten zoals de ziekte van Parkinson, ijzertekort, schildklierproblemen en nierfunctiestoornissen kunnen restless legs veroorzaken of de klachten verergeren. Maar vaak blijft het gissen, ook voor artsen. Bij veel mensen is er geen medisch aanwijsbare reden voor de klachten, wat het verhelpen van de klachten ingewikkeld maakt.

Slapeloosheid

De meeste mensen hebben last van rusteloze benen voor het slapengaan of tijdens de nacht, waardoor u een verstoord slaapritme krijgt. U ligt uren wakker voordat u in slaap valt of u heeft moeite om in een diepe slaap te komen en te blijven. Met als gevolg vermoeidheid en slaapgebrek. Slapeloosheid gaat dus gepaard met het Restless Legs Syndrome.

Diagnose op basis van een slaaponderzoek

Aangezien er volgens artsen vaak niet één precieze oorzaak is voor restless legs, maakt dat het stellen van een diagnose ook erg lastig. Om de diagnose en de mogelijke oorzaak van rusteloze benen toch te bevestigen, kan via de huisarts een slaaponderzoek worden gedaan. Om te observeren waarom u slecht in slaap komt of in de nacht wakker wordt. 

Tijdens een slaaponderzoek wordt geobserveerd hoe iemand zich tijdens de nachtrust gedraagt. Worden er rare, plotselinge bewegingen gemaakt? Of ligt iemand rustig op zijn of haar zij? Zo'n slaaponderzoek, ook wel polygrafie genoemd, kan zowel thuis of in een speciale slaapkliniek plaatsvinden. Bij het onderzoek worden meerdere lichaamsfuncties gemeten tijdens de nachtrust.

Wat kan ik doen aan mijn slapeloosheid?

Veel mensen hebben maar één vraag.. Hoe kom ik tóch in slaap? Het perfecte antwoord bestaat niet, maar misschien kunnen we toch helpen.

Met name in de avond is het belangrijk om stress en drukte te vermijden. Maar wat moet u dan wel doen? Een boek lezen, een spelletje spelen of rustig naar de televisie kijken. Het kan ook helpen om een warm bad of een warme douche te nemen. Het is in ieder geval verstandig om niet teveel te eten voor het slapen. En daarnaast is het goed om na te gaan met welke temperaturen u het beste slaapt. Misschien zorgt een koude slaapkamer voor betere slaap, of heeft u juist een lekker warme kruik nodig om fijner in te slapen. Dat is iets wat u zelf zult moeten ontdekken.

Probeerverpakking Amish Aloë

Wat u ook kunt gaan ontdekken, zijn onze pijnverlichtende producten. Gemaakt op de traditionele manier, om uw klachten te verlichten. Onze zalf en crème hebben een diepe werking en geven verzachting, ontspanning en een fijn, kalmerend gevoel voor uw rusteloze benen. Rust in uw benen, rust in uw hoofd. Vraag een probeerverpakking aan en ontdek het zelf!

Verergeren uw klachten en heeft u het idee dat er meer aan de hand is? Raadpleeg dan uw huisarts.

Aloë Vera Crème probeerverpakking
1,95

Een klein potje om Amish Origins Diep Inwerkende Aloë vera crème eens bijna gratis te proberen.

U betaalt alleen verzendkosten en u krijgt bij uw volgende bestelling 25% korting met een unieke kortingscode.

 

Bekijk product
Lees meer over Rusteloze benen

Meer inspiratie

Sluit u aan bij de restless legs community?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, aanbiedingen en nieuws in uw mailbox.