Ga naar inhoud
Amish Origins BV

Onrustige benen: een inzicht in de symptomen, oorzaken en behandelingen

Onrustige benen, beter bekend als het restless legs syndroom, is een aandoening waarbij een persoon bewegingsdrang in de benen ervaart, vooral in de loop van de avond. Het is gekenmerkt door verschijnselen zoals een oncomfortabel gevoel in de benen, trekkerigheid en pijn. Onrustige benen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals, genetische factoren, ziekte en aandoeningen. Hoeveel mensen onrustige benen ervaren is niet precies bekend. Uit rapporten blijkt dat ongeveer 10% wel eens symptomen van onrustige benen ervaart. Onrustige benen komen het vaakst voor bij oudere volwassenen en zwangere vrouwen.

Onrustige benen oorzaak

De oorzaak van onrustige benen is tot op heden nog niet met 100% zekerheid vast te stellen. Wel is er een sterk vermoeden dat onrustige benen worden veroorzaakt door een verstoorde dopamine huishouding in de hersenen. Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van bewegingen en gevoelens van plezier en beloning. Een verminderde productie van dopamine kan leiden tot onrustige benen.

De tweede oorzaak van onrustige benen is erfelijkheid. Bij ongeveer de helft van de mensen die symptomen ervaren van onrustige benen komt deze aandoening voor in de familie. Naast dat de erfelijkheid een rol speelt bij onrustige benen zijn er ook andere factoren die onrustige benen kunnen veroorzaken. Onder andere de ziekte van Parkinson en reuma zijn chronische aandoeningen die onrustige benen kunnen veroorzaken. Bepaalde medicijnen zoals anticonceptiva en medicijnen voor zenuwstoornissen kunnen ook symptomen van onrustige benen veroorzaken. Net zoals een vitamine tekort, stress en emotionele spanningen.

Onrustige benen komen vaker voor bij oudere volwassenen en vrouwen. Onrustige benen komen vaker voor bij vrouwen die zwanger zijn of bij vrouwen die in de overgang zitten. Eén van de redenen hiervan is de verandering in hormonale niveaus bij vrouwen. Ook mensen die roken of alcohol drinken hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van onrustige benen.

Verschijnselen van onrustige benen

Wanneer u last heeft van onrustige benen ervaart u pijn of jeuk in de benen, dit gevoel wordt veroorzaakt door een oncomfortabel gevoel in de ledematen. Dit gevoel vindt plaats op verschillende plekken in de benen, maar voornamelijk in de onderbenen.

Onrustige benen in bed

In de loop van de avond en in de nacht hebben de meeste mensen last van een vervelend gevoel in de benen. Door deze vervelende pijn heeft u moeite met het in slaap komen en maken uw benen soms vanzelf schokkende bewegingen. U wordt onrustig en de kwaliteit van het slapen verminderd. Slaapstoornissen zijn één van de gevolgen die hierdoor kunnen ontstaan.

Diagnose van onrustige benen

Hebben de verschijnselen van onrustige benen invloed op uw dagelijks leven? Bezoek dan de arts. De diagnose van onrustige benen begint meestal met een fysiek onderzoek door een arts. Daarbij zal de arts u veel vragen stellen over de symptomen en hoe vaak u last heeft van onrustige benen en in welke mate dit speelt. Eén van de mogelijkheden om de diagnose vast te stellen is met een bloedonderzoek. Hierdoor kan de arts bepalen of er sprake is van een ijzertekort. Doordat onrustige benen niet altijd gediagnosticeerd kunnen worden, wordt er in een aantal gevallen ook gebruik gemaakt van aanvullend onderzoek zoals een slaaponderzoek.

Wat kunt u doen tegen onrustige benen?

Er zijn meerdere behandelingen voor onrustige benen. Laten we beginnen met de meest belangrijke: het aanpassen van u leefstijl. Het leven van een gezonde leefstijl is de meest belangrijke ‘behandeling’. Krijg genoeg vitamines binnen, zorg voor voldoende beweging en verbeter u slaapritme. Wees bewust van een gezonde leefstijl voordat u verder kijkt naar andere behandelingen. Drink niet dagelijks alcohol en beperk de inname van cafeïne en tabak.

Medicatie voor onrustige benen

Het innemen van medicatie wordt meestal niet geadviseerd wanneer u last heeft van onrustige benen. De reden dat medicijnen niet geadviseerd worden heeft te maken met de bijwerkingen die kunnen optreden bij de inname. Zijn de klachten zo ernstig? Overleg dan met de huisarts welke medicatie er eventueel wel toegediend kan worden.

Amish Origins® Aloë Vera crème

De diep inwerkende Aloë vera crème is een traditioneel kruidenmiddel voor klachtenverlichting wanneer u last heeft van onrustige benen. Het heeft een diepe werking en geeft verzachting, ontspanning en een weldadig kalmerend gevoel voor uw onrustige benen.

  • Geeft een fijn en aangenaam gevoel;
  • Gemaakt op basis van natuurlijke kruiden;
  • Eenvoudig aan te brengen op de huid.

Magnesium tegen onrustige benen

Online wordt er veel geschreven over de relatie tussen magnesium en onrustige benen. Maar wat klopt hier van?

Magnesium is een mineraal dat cruciaal is voor de werking van onze botten, tanden en spieren. Het speelt ook een belangrijke rol in het functioneren van ons zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het goed uitvoeren van lichaamsfuncties zoals spiersamentrekkingen. Een tekort aan magnesium kan echter leiden tot klachten die lijken op de klachten van onrustige benen. Maar is dit verband tussen magnesiumtekort en onrustige benen wel bewezen?

Om met de deur in huis te vallen en om antwoord te geven op de vraag waar we de vorige alinea mee zijn afgesloten, is het bewezen? Nee, dit is nooit bewezen. Alleen anekdotisch. Uit onderzoek is wel gebleken dat vrouwen in de zwangerschap vaker last ervaren van onrustige benen. En omdat vrouwen tijdens de zwangerschap behoefte hebben aan een hogere magnesium inname is de link snel gelegd. Echter is er nooit bewezen dat magnesium helpt tegen de klachten van onrustige benen.

Voorkomen van onrustige benen

Het liefst wil je natuurlijk onrustige benen voorkomen. Want ja, voorkomen is beter dan genezen. Eerder in het artikel bespraken we al hoe een gezonde leefstijl kan bijdragen aan de verlichting van onrustige benen als u hier al last van heeft. Maar wanneer u nog geen last heeft van onrustige benen kan een gezonde leefstijl onrustige benen voorkomen. Wij zullen hier wat meer uitleg over geven.

Onrustige benen kunnen in veel gevallen dus worden voorkomen door een gezonde leefstijl te onderhouden. Een vast slaapritme is hierbij erg belangrijk, zo vermijd je slaapstoornissen. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen, of yoga, is ook een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Zorg ervoor dat u elke dag een half uur beweegt. Cafeïne, tabak en alcohol kunnen onrustige benen stimuleren. U doet er dus het beste aan om alcohol, cafeïne en tabak te vermijden, of in ieder gevel te verminderen. Het verminderen van stress en emotionele spanningen, kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van onrustige benen. Het is belangrijk om met uw arts te overleggen over welke preventieve maatregelen het beste bij u passen.  

Hoe nu verder met onrustige benen?

Onrustige benen is een aandoening waarbij mensen pijn, jeuk, kriebelen of onbedwingbare bewegingen in de benen ervaren. Deze symptomen hebben invloed op de kwaliteit van leven en het vermogen om goed te slapen. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder genetische factoren, ziekte en aandoeningen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder een gezonde levensstijl en crème en zalf. Voorkomen is belangrijker dan genezen. Verbetering van het slaapritme, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van stimulansen zijn hier onderdeel van. Er is nog steeds veel onderzoek gaande om het volledige beeld van onrustige benen te begrijpen en de beste behandeling te bepalen.

Verergeren uw klachten en heeft u het idee dat er meer aan de hand is? Raadpleeg dan altijd uw huisarts.

Amish Origins® Aloë Vera crème 207 ml pompflacon
25,95

Aloë Vera crème van Amish Origins geeft direct verzachting bij rusteloze benen. De crème trekt diep in en heeft een verkoelend effect dankzij de organische ingrediënten. Heeft u structureel last van rusteloze benen? Dan is dit formaat perfect voor u!

Bekijk product
Lees meer over Rusteloze benen

Meer inspiratie

Sluit u aan bij de restless legs community?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, aanbiedingen en nieuws in uw mailbox.